InformatieZonbescherming

Om op een veilige manier van de zon te kunnen genieten is het van het belang dat u zich goed insmeert met een zonbeschermingsfactor die bij u past. Zo voorkomt u dat uw huid verbrandt. Zonverbranding brengt niet alleen ongemak met zich mee, maar verhoogt bovendien het risico op huidkanker. Lees hieronder verder over hoe u zich zo goed mogelijk tegen de zon kunt beschermen en alles omtrent zonnebrand.

Wat zijn de belangrijkste zonbeschermingsadviezen?

Weren, kleren en smeren.
parasol


Tussen 12:00 en 15:00 kunt u het beste de zon zoveel mogelijk vermijden. Dit heeft te maken met de zonkracht, die is dan op zijn hoogst.


 

kleding

Draag beschermende kleding en draag een pet of hoed en een zonnebril om schadelijk zonlicht zoveel mogelijk tegen te houdenzonnebrandicon

Gebruik zonnebrand en breng deze overal en in een voldoende dikke laag aanWaarom is zonbescherming bij kinderen extra van belang?

Net als de volwassen huid vernieuwt de huid van kinderen zich continu. In tegenstelling tot volwassen, moet de huid van kinderen nog groeien. Als gevolg hiervan heeft de huid niet altijd genoeg tijd om huidcellen die door zonlicht zijn beschadigd, te repareren. In deze cellen treedt dan "verlittekening" op die kinderen vervolgens de rest van hun leven met zich meedragen. Aan de buitenkant zijn deze littekens niet zichtbaar; de schade bevindt zich diep in de huidcellen. Des te meer verlittekening, des te hoger het risico dat een kind later in het leven huidkanker krijgt. Het is daarom uiterst belangrijk om kinderen goed tegen de zon te beschermen volgens de bovenstaande adviezen.

Zonnebrand: lotion, spray of crème?

Zonnebrand is verkrijgbaar in verschillende vormen. Lotions en sprays bevatten meer water in vergelijking met crèmes. Hierdoor zijn ze makkelijker uit te smeren. Een crème bevat meer vetachtige stoffen en is daarom geschikter voor mensen met een drogere huid. Qua werking is er geen verschil tussen de drie vormen, ze bieden allemaal evenveel bescherming tegen de zon.

Maakt het uit hoe duur mijn zonnebrand is?

Goedkope zonnebrand biedt net zoveel bescherming als duurdere zonnebrand. Het prijsverschil zit hem in factoren die niet van invloed zijn op de mate van zonbescherming, zoals de verpakking, de geur en de consistentie.

Welke zonbeschermingsfactor heb ik nodig?

SPF staat voor Sun Protecting Factor, oftewel de zonbeschermingsfactor. Des te hoger het aantal SPF, des te meer bescherming de zonnebrand biedt. Wij raden aan om altijd minimaal factor 30 te gebruiken. 

Welke zonbeschermingsfactor hebben kinderen nodig?

Kinderen hebben ook ten minste factor 30 nodig.

Hoe vaak moet ik smeren?

Herhaal het smeren iedere 2 uur. Heeft u een duik in het zwembad of in de zee genomen? Dan is het belangrijk dat u zich opnieuw insmeert, ook als op de zonnebrand staat vermeld dat het product waterresistent is.

Hoeveel zonnebrand moet ik aanbrengen?

Wij adviseren u om per keer minimaal 7 theelepels zonnebrand te gebruiken. U kunt daarbij het volgende aanhouden:

  • 1 theelepel voor het gelaat en de hals
  • 2 theelepels voor de armen en schouders
  • 2 theelepels voor de borst, buik en rug
  • 2 voor de benen en voeten

Vergeet uw oren, lippen en de bovenzijde van uw voeten niet.

Moet ik mij ook insmeren als ik in de schaduw zit of als het bewolkt is?

Ja. Door de schaduw neemt de hoeveelheid schadelijk zonlicht af, maar deze wordt niet volledig weggenomen.

Ik wil graag bruin worden, gebeurt dat ook als ik zonnebrand gebruik?

Ja, u wordt nog steeds bruin wanneer u zonnebrand gebruikt. Ook als u een zonnebrand gebruikt met een hogere factor. 

Hoe lang is zonnebrand eigenlijk houdbaar? 

Zonnebrand is tot maximaal 12 maanden na opening te gebruiken. De zonbeschermingsfactor neemt namelijk af na opening. Om van de meest optimale bescherming van uw zonnebrand te kunnen profiteren, mag u zonnebrand dus niet te lang bewaren. Bewaar zonnebrand bovendien gesloten op kamertemperatuur of buiten in de schaduw om de werking te behouden.

 

Geschreven door Joyce Diep (basisarts)