InformatieZonkracht

De zonkracht wordt ook wel de UV-index genoemd. De zonkracht geeft aan hoe lang de gemiddelde Nederlander de UV-straling op de huid kan verdragen. Hier kunt u meer lezen over UV-straling.

Zonkrachtschaal

De zonkrachtschaal verloopt in Nederland van minimaal 0 tot maximaal 8. Als de zonkracht 0 is, betekent dit dat er geen UV-straling de grond bereikt. Als de zonkracht 8 is, bereikt de maximale hoeveel UV-straling de grond. In landen die dichter bij de evenaar liggen, of hoog in de bergen, kan de zonkracht oplopen tot zelfs 15 of hoger.

De zonkrachtschaal is ingedeeld op hoelang een gemiddelde Nederlander midden op de dag de zon kan verdragen. Iemand met een donkergetinte huid kan van nature langer zon verdragen dan iemand met een lichte huidskleur. Hier kunt u meer lezen over verschillende huidtypen.

Hoogte van de zonkracht

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) heeft in samenwerking met KWF Kankerbestrijding de volgende schaal gemaakt:

zonkrachtschaal

In deze schaal is af te lezen hoe goed je moet oppassen voor de zon bij de aangegeven zonkracht. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan bij een lage zonkracht. Ook als het bewolkt of koud is kan de zonkracht hoog zijn, zorg dus altijd dat u zich goed beschermt. Een goede bescherming tegen UV-straling gaat ook huidveroudering (rimpels) tegen. Lees hier hoe u zichzelf goed kunt beschermen.

Lees op de website van het KNMI meer informatie over de zonkracht