Nieuws

Contact met lotgenoten, praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt, is van onschatbare waarde wanneer jij of een naaste te maken krijgt met huidkanker. We hebben allemaal behoefte aan dit soort ondersteuning, maar hoe kun je dat bereiken? De Contactdag van HUKAs biedt een mooie gelegenheid om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. We willen graag met je delen hoe deze dag is verlopen, en hopen volgend jaar nog meer mensen te verwelkomen op de Huidkanker Contactdag.20231007contactdag006

Op zaterdag 7 oktober kwamen we samen in het Spoorwegmuseum te Utrecht. We zagen vertrouwde gezichten van 2022, maakten kennis met nieuwe mensen en verwelkomden verschillende HUKAs-leden. Het was een dag die medeoprichter en voormalig voorzitter van HUKAs, Jaap Touw, graag opnieuw had willen meemaken. Huidige voorzitter Bernadette Haase stond stil bij de impact die Jaap heeft gehad op HUKAs, en samen herinnerden we ook andere dierbaren die niet meer bij ons zijn.

Vrijwilliger Harun Jacobs gaf ons nuttige informatie over waar we op moeten letten bij het controleren van onze huid op mogelijke tekenen van huidkanker. We kregen een presentatie over effectieve zonbescherming van een van onze sponsors, Galderma. Dermatoloog dokter Francis Wu van Iconic Elements deelde waardevolle inzichten. Bovendien deelden twee ervaringsdeskundigen zeer openhartig hun persoonlijke verhalen, met een lach en een traan. Er waren ook professionals aanwezig om patiënten met (huid)kanker te ondersteunen, zoals Jannet den Dekker, ondersteuningsconsulent bij PATIO in het Erasmus MC, en een collega van Stap Nu, die waardevolle tips en inzichten deelden over het omgaan met deze uitdagende situatie. Tot slot behandelden we het onderwerp vermoeidheid, waarbij Susan Gabriel - van Rijsbergen, ondersteuningsconsulente bij PATIO in het Erasmus MC, inzicht gaf en praktische tips bood.

20231007contactdag056Tijdens alle presentaties was er gelegenheid voor vragen en discussies. In de pauzes hadden deelnemers de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en natuurlijk om het museum te bezoeken.

Na afloop ontvingen we feedback over de Contactdag:
• Er is vraag naar informatie over het omgaan met littekens.
• Het zou prettig zijn als er meer lotgenoten aanwezig zijn op een Contactdag.
• Patiënten voelen zich soms onbegrepen, mogelijk omdat huidkanker niet altijd als ernstig wordt beschouwd.
• De dag was goed georganiseerd, en de pauzes en lunch waren van goede kwaliteit.

 

 

We hopen dat je na het lezen van dit verslag over de Contactdag, net als wij, kunt terugkijken op een geslaagde dag. Huidkanker heeft ongetwijfeld een grote impact op degenen die ermee te maken hebben, die niet onderschat mag worden.

Volgend jaar zal HUKAs graag opnieuw een Contactdag organiseren, waarbij we wederom een brede groep belangstellenden willen verwelkomen, waaronder patiënten, naasten en zorgverleners.

Heb je ideeën over de organisatie? Laat het ons weten door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Heerlijk die zonnige dagen in de nazomer en begin van de herfst! Maar dat betekent ook dat er nog steeds goed gesmeerd moet worden. Marianne Crijns, dermatoloog en specialist huidkanker in het Antoni van Leeuwenhoek, vertelt ons hoe vaak we moeten smeren én waarom zonnebrandcrème alleen niet genoeg is. En vergeet niet: het blijft belangrijk in de nazomerzon te smeren.

Welke zonnebrandcrème je gebruikt is in Nederland niet heel belangrijk. Crijns zegt daarover: „In Nederland hebben alle zonnebrandmerken die in de winkel liggen het CE-keurmerk, wat inhoudt dat het product aan de daarvoor geldende regels voldoet. Ze beschermen dus allemaal en zijn volgens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit veilig om te gebruiken. Op social media beweren mensen de laatste dagen dat zonnebrandcrèmes kankerverwekkend kunnen zijn, maar dat is met een goede studie nooit wetenschappelijk aangetoond. Wel is duidelijk aangetoond dat onbeschermd zonnen enorm kankerverwekkend is, dus smeer je alsjeblieft goed in.”: 

Crijns geeft nog meer tips om je goed te beschermen tegen de zon. Lees verder in dit artikelin dit artikel van de Telegraaf!

Medisch nieuws: Huidkanker bij transplantatiepatiënten

Dr. Emöke Rácz wordt als dermatoloog in het UMCG aangetrokken voor de complexere problemen. Een belangrijk voorbeeld is huidkanker bij transplantatiepatiënten. Dr. Rácz vertelt wanneer, waar en waarom dat voorkomt, wat dat met de patiënt doet, hoe het risico verlaagd kan worden, en welk onderzoek ze in dit verband zelf doet.

Lees hier verder.

Samen met het bestuur zorg jij ervoor dat onze vrijwilligers hun werk goed kunnen doen. Ook zorg je ervoor dat nieuwe vrijwilligers hun weg vinden binnen HUKAs. Je hebt een verbindende rol tussen het bestuur en de vrijwilligers. Lijkt je dit wat? Kijk dan snel verder!

Ben jij een buitensporter?

Dan heb je een groter risico op huidkanker. Onderzoek wijst uit dat duursport over het algemeen het risico op kanker verlaagt. Met uitzondering van twee kankers.

Bekijk hier het hele onderzoek

Uit een panelonderzoek dat rtlnieuws heeft laten uitvoeren blijkt dat we nog te weinig smeren als we naar het park gaan, op het terras zitten of een eindje gaan fietsen. Veel mensen hebben niet in de gaten dat je bij buitenactiviteiten zoals sporten of winkelen jezelf ook blootstelt aan de zon. Door deze regelmatige blootstelling, zonder bescherming,  aan de zon wordt het risico op huidkanker groter.

Je ziet het vaak voorbijkomen op sociale media: met een schema je huid laten wennen aan de zon, zonder zonnebrandcrème te smeren. Dit wordt 'zonnetraining' genoemd.

Dermatoloog Soe Janssen reageert hierop: Het probleem is dat je te laat voelt dat de huid verbrandt, omdat er enige vertraging in de huidreactie zit. Op het moment dat je voelt dat je verbrand bent, ben je al te laat.

Ook Sharon Dodemont, dermatoloog (huidarts) bij het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en Manon van Hecke, oogarts bij het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg reageren op ‘influencers’ die claims verspreiden over zonnetraining: ‘Het slaat echt ergens op’.

Ook wij vinden dit een gevaarlijke trend. Het is uit onderzoek is gebleken dat veelvuldige blootstelling aan de zon, het risico op huidkanker vergroot. Daarom adviseren wij ook altijd de regel: weren - kleren - smeren.

Lees er hier meer over:

Check wat vaker de UV-index in je weer-app.

Een hoge UV-straling is dan ook (zeer) schadelijk voor de huid en ogen. De straling is schadelijk voor de huid, en kan zelfs huidkanker veroorzaken.

Vanaf UV-index 3 wordt aangeraden je huid te beschermen tegen de zon met kleding, een pet of hoed en zonnebrandcrème. Vanaf UV-index 5 verbrand je makkelijk en vanaf zonkracht 7 kun je na tien minuten tot een kwartier onbeschermd in de zon al flink verbranden.

Lees er hier meer over.