Nieuws

We zien steeds meer initaieven van lokale partijen om mensen bewust te maken van het beschermen van je huid tegen zonschade.

RTV Utrecht bericht dat er in Amersfoort 30 zonnebranddispenser komen.  Vaak vergeten mensen zich dagelijks in te smeren als de zonkracht sterker wordt. En daar zit ook een deel van het probleem, zegt dermatoloog Judith Thijs van Meander Medisch Centrum. We zitten met zijn allen veel vaker in de zon en zien daar vaker niet dan wel de gevolgen van in. "Hoe vaker je verbrandt, hoe hoger de kans op huidkanker. Het aantal mensen met dit type kanker is de afgelopen jaren zelfs verdubbeld."

Dus ons advies is dan ook: ook als je even gaat wandelen, op het terras gaat zitten of buiten een rondje gaat hardlopen in de lente of zomer, smeer je in! En vergeet je het eens een keer? Geen probleem, er zijn genoeg zonnebrandpalen te vinden!

Lees hier verder.

In de maand mei zijn wij te zien in de wachtkamer bij huisartsen door heel Nederland!wachtkamerscherm 2024

Op 700 locaties, bij 2310 huisartsen zijn we te zien met de boodschap: bescherm je huid!

1 op de 5 mensen krijgt te maken met huidkanker, dat zijn ongeveer 80.000 diagnoses per jaar.

De belangrijkste oorzaak van huidkanker is overmatige blootstelling aan uv-straling. Dit kan voorkomen worden door je huid te beschermen tegen de zon.

We hopen met deze boodschap een heleboel mensen te bereiken!

Bekijk de video hier!

In het nieuws: KWF zet smeerpalen en gastlessen in tegen schadelijke gevolgen van de zon

Het is deze week weer lekker zonnig weer. Daar genieten we als Nederlanders volop van. Maar het is ook een reden om extra op te letten of mensen zich wel goed beschermen tegen de zon, zo waarschuwt de KWF Kankerbestrijding. Daarom financiert het KWF verschillende projecten die ervoor moeten zorgen dat mensen zicht beter beschermen tegen de zon.

Lees het hele artikel via nos.nl.

Met een kleurtje terugkomen van vakantie is vandaag de dag heel normaal in onze westerse samenleving. We weten nu dat teveel zon schadelijk voor je huid kan zijn. Je kunt ook zelfbruiner gebruiken om een kleurtje te krijgen. In deze blog leggen we je uit wat een zelfbruiner doet en of je beschermt bent tegen uv-straling als je zelfbruiner gebruikt.

Lekker bruin?
Het aantal mensen dat liever een gebruind kleurtje heeft als ze terug komen van vakantie is hoog in de westerse wereld. Wist jij dat het in enkele landen voor mensen juist van belang is om zo wit mogelijk te zijn? Daar is het zelfs de mode.

Vandaag geven we aandacht aan de campagne van het Huidfonds: Geniet maar verbrand niet.

De dagen worden langer en de zon schijnt vaker.
Het is nu al vaak zonkracht 3 of hoger, zelfs als het bewolkt is.
Heerlijk, maar ook een risico! Want bij deze zonkracht loop je al huidschade op.

Op korte termijn leidt dat tot rimpels en pigmentvlekken maar op lange termijn tot huidkanker.

Mei is huidkankermaand.
We vragen deze maand extra aandacht voor het beschermen van je huid tegen de schadelijke uv-straling. Dat is niet moelijk. Het gaat om de combinatie van weren, kleren en smeren. Meer weten over zonbescherming, zonkracht of huidkanker? Ga naar voorkomhuidkanker.nl voor meer info, of kijk verder op onze website.

Ook dit jaar organiseert het Nationaal Huidfonds de zonnetjesweek.  Tijdens deze week wordt er op kinderopvanlocaties op een speelse manier aandacht besteed aan zonbescherming. Het is belangrijk om de jonge kinderhuid goed te beschermen tegen uv-straling. Kinderen en ouders leren tijdens deze week in mei wat gezond gedrag in de zon is, en hoe zij zich het beste kunnen beschermen tegen de zon. Kinderopvanglocaties kunnen gratis meedoen aan de Zonnetjesweek.  

Hier kun je je aanmelden voor gratis lesmateriaal.

Massage & Complementair Vakbeurs 19 en 20 april 2024

HUKAs is aanwezig bij het evenement voor therapeuten.  Zaterdag geven Sven van Egmond en Cynthia van Amerongen, beiden arts in opleiding tot dermatoloog in het Erasmus Medisch Centrum, een workshop "Alert op verdachte plekjes bij je cliënt". Inschrijvingen zijn nog open: https://soonerevents.nl/bezoekers/tickets/Hier vind je meer informatie over de workshop.

Vrijwilligers van HUKAs kunnen ook spreken op jouw evenement. Lijkt dit je interessant? Neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het is belangrijk om je huid regelmatig te checken op verdachte plekjes.  Dit artikel in de Margriet legt nog eens duidelijk uit, waar je op moet letten:

  • Een glazige, roze zwelling waarin bloedvaatjes te zien zijn
  •   Een zweertje dat steeds groter wordt, opengaat of bloedt
  • Een plekje dat lijkt op eczeem en gevoelig is of jeukt