Nieuws

Afgelopen zaterdag heeft voorzitter Jaap Touw samen met Emma en Iris, twee studenten huidtherapie van de Haagse Hogeschool, deelgenomen aan het Vrijwilligersfestival in Lelystad.

HUKAs had een marktkraam op het Stadhuisplein, met Eucerin samples (New Formula met SPF 50) zowel voor volwassenen als voor kids. Ze hebben heel wat gesprekken gevoerd met zeer verschillende mensen over goed insmeren en beschermen tegen UV-straling en huidkanker.

Was een nuttige en plezierige dag die werd afgesloten met een stortbui.

Enige tijd geleden kregen wij de vraag van de Linda of we misschien ervaringsdeskundige kenden, met littekens in het gezicht. Deze zijn er (helaas) genoeg. Naast een aantal andere ervaringsdeskundige hebben Kim en Jaap van HUKAs hun verhaal gedeeld in ruil voor prachtige foto's.

We hopen je een belangrijke boodschap mee te geven: Je denkt altijd dat het die ander overkomt, totdat je het zelf blijkt de zijn.
Wees dat moment voor door je huid goed te beschermen. Weet ook dat je niet alleen bent, als huidkankerpatiënt of ervaringsdeskundige. Hoe vervelend het ook is, HUKAs is er voor je.

Steeds meer mensen krijgen huidkanker in Nederland. Het voorkomen van huidkanker is daarom belangrijk. Ook buitensporters, zowel professionele- als hobby sporters, hebben een hoger risico op huidkanker. Zij zijn zich daar alleen niet van bewust. Door betere voorlichting én schaduwrijke locaties te creëren kan het risico op huidkanker verminderd worden. Lees meer in dit artikel. Ook is hier vorige week aandacht aan besteed in Trouw.

Wist je dat….

Dagcrèmes, bb- en cc-crèmes én foundations met SPF niet genoeg bescherming bieden tegen uva- en uvb stralingen?

Lees in dit artikel alles over het verschil tussen een dagcrème met SPF-factor en de werking van een zonnebrandcrème.

Hoe werkt de factor van een zonnebrandcrème? Hoe vaak moet je smeren? En hoeveel moet je smeren?

Bekijk deze video van het televisieprogramma Kassa en leer alles wat je moet weten over zonnebrandcrème!

Wat zijn de gevolgen van de lockdowns geweest op de diagnoses van huidkanker? Dit recent gepubliceerde onderzoek van epidemioloog Marieke Louwman (IKNL) en dermatoloog Marlies Wakkee (Erasmus MC) geeft aan dat er duizenden uitgestelde huidkankerdiagnoses veroorzaakt zijn door de lockdowns in 2020. Lees meer hierover in dit artikel.

Een recent onderzoek gedaan in de VS heeft aangewezen dat het eten van twee porties vis per week een verhoogd risico op huidkanker geeft. Renate van den Bos, dermatoloog bij het Erasmus MC geeft een reactie naar aanleiding van dit onderzoek: zij is van mening dat er vooralsnog onvoldoende bewijs is dat het eten van bepaalde vissen een grotere kans geeft op het ontwikkelen van melanoom. Haar advies luidt dan ook om vooral afwisselend en gezond te blijven eten. Lees het hele artikel hier.

Op zaterdag 25 juni 2022 vindt het Vrijwilligersfestival plaats! Maatschappelijke organisaties, stichtingen en verenigingen laten zien hoe leuk vrijwilligerswerk is en wat je allemaal kunt doen als vrijwilliger.

Onze voorzitter Jaap Touw is ook aanwezig met drie vrijwilligers, studenten huidtherapeut van de Haagse Hogeschool.

Natuurlijk zijn er ook leuke activiteiten voor de kinderen en is er muziek, eten en heel veel ander leuks.

Wanneer: 25 juni 2022
Waar: Stadhuisplein Lelystad
Hoe laat: 10.00-15.00 uur

Kom je ook?