Nieuws

Huidkanker wordt vaak gezien als een aandoening die voornamelijk mensen met een lichte huid treft. Mensen met een donkere huid zijn ook vatbaar voor huidkanker, hoewel het vaker minder vaak voorkomt. De ernst van huidkanker bij mensen met een donkere huid wordt vaak onderschat, wat leidt tot late diagnose en hogere sterftecijfers.

Lees verder in deze blog van dermatoloog dr. Francis WU!

Dermatoloog Dr. Francis WU heeft veel ervaring met patiënten en huidkanker. Hij heeft deze interessante blog voor ons geschreven over mensen met een donkere huid en hun risico op huidkanker. HUKAs heeft de tekst aangepast om hem gemakkelijker leesbaar te maken.

Huidkanker bij mensen met een donkere huid

Huidkanker wordt vaak gezien als een aandoening die voornamelijk mensen met een lichte huid treft. Mensen met een donkere huid zijn ook vatbaar voor huidkanker, hoewel de prevalentie (hoe vaak het voorkomt) lager is. De ernst van huidkanker bij mensen met een donkere huid wordt vaak onderschat, wat leidt tot late diagnose en hogere sterftecijfers. Dit artikel biedt een overzicht van huidkanker bij mensen met een donkere huid, en hun risicofactoren.

Ook wij hebben het Zonvenant van het Huidfonds ondertekend!

Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Het Zonvenant is een intentieverklaring waarbij organisaties minimaal 3 jaar bijdragen aan het voorkomen van huidkanker. Onze missie: alle Nederlanders bewuster, verstandiger en veiliger met de zon om laten gaan.

Doe je als organisatie ook mee? Meld je dan hier aan: https://www.huidfonds.nl/zonvenant

In het nieuws: Hans krijgt huidkanker

Lees het verhaal van Hans gepubliceerd op de website van Rijnmond Nieuws, die vroeger veel buiten speelde en zich eigenlijk alleen op vakantie insmeerde.

Hans kwam als kind vroeger vaak in de zon. “En als je 58 jaar bent, dan heb je al heel wat zonhistorie natuurlijk.” En in het geval van Hans, zoals zoveel kinderen die opgroeiden in de jaren 70 en 80, heel wat onbeschermde zonhistorie. “We hadden slootjes in de buurt, daar speelden we de hele dag met rubberbootjes in. In de brandende zon, zonder zonnebrand."

“Zonnebrand smeerde je eigenlijk niet op zulke dagen, dat deed je alleen op vakantie.” En op vakantie naar het Middellandse Zee-gebied eigenlijk ook maar mondjesmaat en met een lage factor.
“Factor 4 was normaal, factor 6 was hoog. En dan smeerden we er ook nog eens alléén de eerste dagen mee, want dat spul was maar plakkerig. En dan was je toch al bruin en dus kon je niet meer verbranden. Dachten we."

Zijn arts Sven van Egmond is oprichter van Hukas, de patiëntenorganisatie voor mensen met huidkanker. Hij ziet gevallen als Hans aan de lopende band. “Het is een hardnekkige overtuiging dat je met een zongebruinde huid de hele dag beschermd bent. Je kunt een zongebruinde huid zien als factor 4.”

Hans bleek ook niet genoeg beschermd te zijn en drie plekjes te hebben die weg moesten worden gesneden. Die drie plekjes waren verdacht.
Hans: “Die plekjes werden op kweek gezet. Dat is eigenlijk routine. Maar toen kwam de best wel shockerende uitslag dat dit een melanoom is, die daar al aardig lang zat.” Een melanoom is huidkanker en kan uitzaaien. Hans: “Het kan doortrekken naar je lymfen, je botten en je bloed. Als deze was doorgegroeid, dan had ik echt een probleem.”

Sven: “Momenteel krijgt één op de vijf mensen in Nederland te maken met huidkanker. Veel mensen die de vijftig zijn gepasseerd hebben te maken met zonneschade uit hun jeugd.”

Lees het hele artikel hier.

De richtlijn Plaveiselcelcarcinoom heeft een uitgebreide update gekregen!

In de richtlijn komen onder andere het voorkomen en vroegtijdige herkenning van plaveiselcelcarcinoom aan bod. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de diagnose van en de verschillende behandelingsmogelijkheden voor plaveiselcelcarcinoom. Ook wordt er aandacht gegeven aan de kwaliteit van leven en follow up bij patiënten met plaveiselcelcarcinoom.

Lees er hier meer over: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/plaveiselcelcarcinoom_herziening_2024/startpagina_-_plaveiselcelcarcinoom_2024.html

Alles over huidkanker en zonnebrand. Marlies Wakkee, dermatoloog van het Erasmus MC Kanker Instituut legt uit wat huidkanker is, hoe het ontstaat en hoe je verstandig met de zon om kan gaan.

Weren, kleren en smeren als de zon schijnt. Dat is het advies van Marlies Wakkee.

Beluister het in de volgende podcast: https://open.spotify.com/episode/5fsgwLX5ezW74OFafIJj3F

Jaarlijks krijgen 80.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Het is daarmee de meest voorkomende kankersoort.

Er zijn drie vormen van huidkanker: melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Wakkee legt in de podcast uit wat de verschillen zijn en hoe je verdachte plekjes of moedervlekken op je huid kunt herkennen.

Ook geeft Wakkee praktische tips over zonnebrandcrème. Wat betekent die SPF-factor eigenlijk? Is een goedkope crème minder goed dan een dure? En wat is het nut van aftersun?

Heb je vragen over huidkanker? Of over zonnebrand?

Dan kun je vanaf nu terecht bij de Twijfeltelefoon, een samenwerking van het Erasmus MC en de huisartsen in de regio Rijnmond. Medisch studenten zitten klaar om betrouwbare informatie te geven.

De Twijfeltelefoon is van maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 13.00 uur bereikbaar op het nummer 088-7555777. De lijnen worden bemenst door getrainde geneeskundestudenten. Op woensdag zitten er Turks sprekende studenten, op vrijdag Arabisch sprekende studenten.

Meer info vind je op de website van het Erasmuc MC.

Vandaag, 24 juni 2024, staat Kim in de Vrouw (een bijlage van de Telegraaf) met een mooi interview over haar ervaringen met huidkanker. Ze vertelt welke behandelingen ze heeft ondergaan en wat voor invloed dat op haar leven heeft gehad.

„Ik heb nooit echt lang in de zon gelegen,” vertelt Kim. „Je hoeft ook niet per se te zonnen om huidkanker te krijgen, want de hele dag krijg je - vooral in je gezicht - zon. Ik heb rood haar, sproeten en een lichte huid, dus daardoor behoor ik eigenlijk al tot een risicogroep. Vroeger ben ik als kind vaak verbrand, dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken.

In 2015 werd een melanoom bij haar ontdekt op haar arm. Daarna werd er nog drie keer huidkanker ontdekt, op haar gezicht.

Ze vertelt hierover: "Sindsdien sta ik in het ziekenhuis onder controle en een paar jaar later bleek het helaas ook in mijn gezicht mis te zijn. Op mijn voorhoofd kwam steeds een gek korstje terug. Dat is uiteindelijk weggehaald en bleek ook foute boel te zijn. Wéér huidkanker. Dat was wel schrikken. Dit keer in mijn gezicht."kim vrouw 240624

"Ik heb toen gekozen voor een huidbesparende operatie, maar een paar maanden later bleek ik wéér een plekje op mijn voorhoofd te hebben. Uiteindelijk ben ik daar drie keer voor op controle geweest, maar ik voelde gewoon aan alles dat het ook dit keer niet goed was. De basaalcelcarcinoom is na de nieuwe operatie helaas dieper gegroeid, waardoor ik ook in mijn voorhoofd een soort deuk kreeg. Daarnaast is mijn wenkbrauw na de operatie scheefgetrokken, waardoor mijn ooglid ook omhoog werd getrokken."

De operaties hebben haar gezicht voorgoed veranderd. Kim zegt:"In het begin moest ik steeds huilen als ik in de spiegel keek. Je gezicht is toch je visitekaartje en als dat er asymmetrisch uitziet, voelt dat verschrikkelijk. Gelukkig is alles in mijn gezicht na een tijdje vanzelf goed getrokken. De deuk in mijn voorhoofd is minder diep geworden, het litteken minder opvallend en ook mijn ooglid is weer teruggetrokken."

Over hoe haar omgeving reageerde zegt ze: "Ik wilde me groot houden. Vooral het woordje ’kanker’ hakt er flink in. Uiteindelijk ben ik via het Internet (HUKAs, red.) in contact gekomen met een lotgenoot (Jaap Touw, voormalig voorzitter en oprichter van HUKAs, red.), hij wist precies wat ik doormaakte en bij hem kon ik terecht met vragen en onzekerheden."

Huidkanker komt steeds vaker voor. Tegenwoordig weten we dat de zonnestraling het grootste risico op huidkanker vormt. Kim zegt hierover: "Mensen beseffen niet; zodra je de deur uitgaat doe je al UV-straling op. Het was voor mij altijd een ver-van-mijn-bedshow, totdat ik de diagnose huidkanker kreeg. Inmiddels smeer ik me extra goed in en draag ik altijd een hoed."

Wil jij contact met Kim of een andere ervaringsdeskundige. Neem contact met ons op!

Lees het hele artikel via de Telegraaf/vrouw (premium).