NieuwsHUKAs

Contact met lotgenoten, praten met mensen die begrijpen wat je doormaakt, is van onschatbare waarde wanneer jij of een naaste te maken krijgt met huidkanker. We hebben allemaal behoefte aan dit soort ondersteuning, maar hoe kun je dat bereiken? De Contactdag van HUKAs biedt een mooie gelegenheid om gelijkgestemde mensen te ontmoeten. We willen graag met je delen hoe deze dag is verlopen, en hopen volgend jaar nog meer mensen te verwelkomen op de Huidkanker Contactdag.20231007contactdag006

Op zaterdag 7 oktober kwamen we samen in het Spoorwegmuseum te Utrecht. We zagen vertrouwde gezichten van 2022, maakten kennis met nieuwe mensen en verwelkomden verschillende HUKAs-leden. Het was een dag die medeoprichter en voormalig voorzitter van HUKAs, Jaap Touw, graag opnieuw had willen meemaken. Huidige voorzitter Bernadette Haase stond stil bij de impact die Jaap heeft gehad op HUKAs, en samen herinnerden we ook andere dierbaren die niet meer bij ons zijn.

Vrijwilliger Harun Jacobs gaf ons nuttige informatie over waar we op moeten letten bij het controleren van onze huid op mogelijke tekenen van huidkanker. We kregen een presentatie over effectieve zonbescherming van een van onze sponsors, Galderma. Dermatoloog dokter Francis Wu van Iconic Elements deelde waardevolle inzichten. Bovendien deelden twee ervaringsdeskundigen zeer openhartig hun persoonlijke verhalen, met een lach en een traan. Er waren ook professionals aanwezig om patiënten met (huid)kanker te ondersteunen, zoals Jannet den Dekker, ondersteuningsconsulent bij PATIO in het Erasmus MC, en een collega van Stap Nu, die waardevolle tips en inzichten deelden over het omgaan met deze uitdagende situatie. Tot slot behandelden we het onderwerp vermoeidheid, waarbij Susan Gabriel - van Rijsbergen, ondersteuningsconsulente bij PATIO in het Erasmus MC, inzicht gaf en praktische tips bood.

20231007contactdag056Tijdens alle presentaties was er gelegenheid voor vragen en discussies. In de pauzes hadden deelnemers de mogelijkheid om hun ervaringen te delen en natuurlijk om het museum te bezoeken.

Na afloop ontvingen we feedback over de Contactdag:
• Er is vraag naar informatie over het omgaan met littekens.
• Het zou prettig zijn als er meer lotgenoten aanwezig zijn op een Contactdag.
• Patiënten voelen zich soms onbegrepen, mogelijk omdat huidkanker niet altijd als ernstig wordt beschouwd.
• De dag was goed georganiseerd, en de pauzes en lunch waren van goede kwaliteit.

 

 

We hopen dat je na het lezen van dit verslag over de Contactdag, net als wij, kunt terugkijken op een geslaagde dag. Huidkanker heeft ongetwijfeld een grote impact op degenen die ermee te maken hebben, die niet onderschat mag worden.

Volgend jaar zal HUKAs graag opnieuw een Contactdag organiseren, waarbij we wederom een brede groep belangstellenden willen verwelkomen, waaronder patiënten, naasten en zorgverleners.

Heb je ideeën over de organisatie? Laat het ons weten door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Samen met het bestuur zorg jij ervoor dat onze vrijwilligers hun werk goed kunnen doen. Ook zorg je ervoor dat nieuwe vrijwilligers hun weg vinden binnen HUKAs. Je hebt een verbindende rol tussen het bestuur en de vrijwilligers. Lijkt je dit wat? Kijk dan snel verder!

Met verdriet delen wij mede dat Jaap Touw, medeoprichter van HUKAs dinsdag 29 augustus op 72-jarige leeftijd is overleden.

Met zijn tomeloze inzet heeft hij veel betekend voor HUKAs. Eerst als oprichter, daarna als voorzitter en de laatste maanden van zijn leven als ambassadeur was hij zeer betrokken bij De Huidkanker Stichting. Hij heeft in de eerste jaren van HUKAs de stichting opgezet, de eerste donateurs geworven en contacten gelegd en onderhouden met partners en sponsoren. Afgelopen jaar heeft hij samen met de vrijwilligers de kar getrokken om verschillende activiteiten te organiseren voor lotgenoten en om preventie en vroege herkenning van huidkanker te ondersteunen. Jaap was HUKAs.

Het huidige bestuur en alle vrijwilligers willen hem bedanken voor zijn inzet, enthousiasme en betrokkenheid. Hij zal enorm gemist worden.

Bij deze nemen we afscheid van Jaap met zijn woorden en zijn bekende motto:
“Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten”.

Onze vrijwilliger Jolijn Bethlem gaf tekst en uitleg bij Radio Eemland 1 over huidkanker, het ontstaan ervan en hoe belangrijk het is om je huid goed te beschermen!

Luister het fragment terug.

Bianca Moscoso is eigenaar van P&B Cosmetix, Beauty Trainingen én Piura Skincare. Ze geeft verschillende trainingen voor professionals.

Ze geeft elk jaar een training gericht op zon, huidkanker en huidveroudering. Schoonheidsspecialisten en huidtherapeuten kunnen tijdig huidkanker signaleren én aandacht geven aan het belang van zonbescherming.

Dit jaar was gastspreker Dr. Menno Gaastra aanwezig. Hij heeft onder andere gesproken over het effect van de zon en
het herkennen van verschillende vormen van huidkanker.

HUKAS heeft de afgelopen jaren een bijdrage aan deze trainingen geleverd. Wij vinden het belangrijk dat professionals goede en betrouwbare informatie krijgen over huidkanker.

Bekijk het webinar over zon, huidkanker en huidveroudering van Beauty Trainingen. Hier vind je meer informatie over de training van volgend jaar (voorjaar 2024).

Zet alvast in je agenda: 7 oktober is de HUKAs Contactdag!

Deze dag zullen wij een aantal lezingen houden en er is ook genoeg tijd om met elkaar ervaringen uit te delen en museumbezoek.

De dag begint vanaf 10.30 met koffie en zal rond 16.30 afgesloten worden met een borrel.  De volgende lezingen staan op het programma:

  • Je huid checken: Waar moet je precies op letten?
  • Zonnebrandcrème: de ins en outs
  • De ervaringen van een patiënt met huidkanker
  • Werk & huidkanker: Hoe ga je daarmee om?
  • Vermoeidheid: Een veel voorkomend probleem

We hopen jullie allemaal te zien op 7 oktober!

Je kunt je hier aanmelden

Welke smoes gebruik jij om je niet in te smeren?

Insmeren is een kleine moeite, maar we kennen allemaal de smoesjes om niet (goed) te smeren. Om het smeren te stimuleren heeft het Zilveren Kruis op ruim 80 locaties door Nederland smeerpalen met zonnebrandcrème geplaatst. Aan de kust, maar ook bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Op plaatsen waar je in de zon bent, maar ook op plaatsen waarbij je misschien niet zo snel denkt aan insmeren. Bij de smeerpalen kan iedereen zich de hele zomer gratis insmeren.

Dus wat je ook beweert, zorg dat je smeert!

Deze campagne is in samenwerking met Het Zilveren Kruis, Het Huidfonds en De Huidkanker Stichting tot stand gekomen.

Lees meer over deze campagne en ontdek waar de smeerpalen staan!

Ontdek de Lotgenotenzoeker!

Een digitale tool om zelf, op een veilige én vrijblijvende manier, in contact te komen met een lotgenoot.

"Het mooiste is dat ik in de Lotgenotenzoeker gelijk iemand vond zoals ik, en dat is echt heel bijzonder. Ik werd er gewoon erg blij van.” Mariet (53 jaar) heeft een zeldzame vorm van kanker en komt zelden iemand tegen in een soortgelijke situatie.

Terwijl (h)erkenning vinden bij een lotgenoot ontzettend fijn kan zijn. Vanaf deze week is er daarom de Lotgenotenzoeker. Hier kun je een-op-een praten met iemand die hetzelfde meemaakt.

De Lotgenotenzoeker is er voor je als je kanker hebt (gehad). Maar ook naasten en nabestaanden kunnen er zoeken naar een lotgenoot. Ontdek het zelf, op: kanker.nl/lotgenotenzoeker