NieuwsVlogs & Blogs

Dit is het ervaringsverhaal van Hans Jansen. Sinds 2008 is hij onder behandeling bij een dermatoloog i.v.m. huidkanker of voorstadia daarvan. Hij wil zijn verhaal delen om meer kenbaarheid te geven aan de gevaren van de zon en andere kankerpatiënten tot steun te zijn met zijn kennis als huidkanker patiënt.

“Het begon in 2008, toen vond ik een plekje op mijn voorhoofd, diagnose werd gesteld en het bleek nog goedaardig te zijn. Het plekje werd vervolgens met stikstof behandeld. Het feit dat het goedaardig was, was voor mij geruststellend. Maar daarna begonnen er in 2009 op mijn kalende hoofd ook rode plekjes te ontstaan. De diagnose van deze plekken was minder positief. In 2016 en 2017 is huidkanker verwijderd op mijn hoofd. Ook is een puist operatief verwijderd uit mijn rechter onder been. Al met al ben ik dus al een aantal jaar huidkanker patiënt en komt het op verschillende plekken terug en heb ik verschillende behandelingen ondergaan.

Vanaf 2009 heb ik alle voorkomende behandelingen ondergaan, hoofd met Efudix zalf ingesmeerd en verbonden gedurende een periode. Daarvan had ik achteraf wel pijn en een bijtend gevoel op het ingesmeerde deel van het hoofd. Vervolgens heb ik photodynamische therapie (PDT) gehad, daarbij wordt de plek ingesmeerd en onder een lamp gehouden. Hierbij heb ik een keer een zeer pijnlijke ervaring gehad. Het is een gevoel zoals oververhitting, er werd toen geprobeerd met koude en natte doeken te koelen maar dit lukte onvoldoende, vervolgens is er met injectie getracht de ontsteking te verminderen. ervaringsverhaal hans jansen

Op de foto bij dit artikel kun zien wat het effect was. Het lijkt alsof het vocht uit mijn hoofd naar mijn oogleden was gezakt. Ik heb ook periode mijn hoofd met een speciale zalf ingesmeerd en mocht ik naar buiten in de zon i.p.v. onder de warmte lamp. Dit was een stuk minder pijnlijk dan de traditionele PDT behandelingen. Een tijd geleden heb ik ook een PDT behandeling gehad onder speciale daglichtlampen in een kamer binnen. Deze behandeling onder daglichtlampen heb ik ook als zeer prettig ervaren.

Een andere tip die ik andere patiënten met huidkanker kan geven is het gebruik van zalf op basis van olijven. Ik heb zelf de zalf La Vialla uit Italië. Authentiek gemaakte cosmeticaproducten voor de huid op basis van biologische olijfolie, die de huid verzachten en verzorgen.”

De zomer is in volle gang en op het moment van schrijven van deze blog ‘genieten’ we van een echte hittegolf. HUKAs doet veel aan insmeervoorlichting en het verhogen van het insmeerbewustzijn. Kijk eens goed om je heen en zie hoeveel zonaanbidders zich niet of onvoldoende insmeren. Kijk op www.hukas.nl voor de juiste insmeermethode. Zorgwekkender vind ik de jonge ouders die met hun kids heerlijk naar buiten gaan en de kleintjes niet insmeren en de kwetsbare huidjes niet beschermen met een pet of hoedje. Er is steeds meer UV-werende kleding te koop. Bescherm je huid en begin er zo vroeg mogelijk mee. Zonverbranding onder de 18 jaar verhoogd namelijk aanzienlijk het risico op huidkanker. 

Wat echter heel positief is, is dat er in het land steeds meer insmeerpalen verschijnen. Op allerlei locaties, zowel in het centrum van een stad als bij sportterreinen, zien we een variatie van dispensers, de één nog fancier dan de ander. Ook de commercie heeft dit verdienmodel ontdekt. Maar zo hebben we het beschreven in het Nationaal Actieplan Huidkankerzorg Nederland (NAH) en het doel heiligt de middelen. 

Tijdens de zomermaanden draait het HUKAs-Team enthousiast door.  
Op twee warme dagen heeft dit team een vlucht geregeld met ‘een reclamesleep’ daarachter met de simpele tekst “Bescherm je huid”. Uiteraard werd boven de kuststrook gevlogen en zelfs het NK Beachvolleybal bezocht want we blijven de recreanten, buitensporters en buitenwerkers motiveren zich goed in te smeren en verstandig met de zon om te gaan. 

Het webinar was een groot succes met heel veel deelnemers en nu wordt op 8 oktober a.s., waarschijnlijk op een mooie locatie in Utrecht, de eerste lotgenotencontactdag georganiseerd. Ook niet-huid kankerpatiënten zijn van harte welkom om te luisteren naar huidexperts zoals dermatologen die een aantal nieuwe ontwikkelingen zullen presenteren.  

Onze ambitieuze agenda genereert ook veel uitnodigingen. Zo waren we met een marktkraam aanwezig tijdens het Vrijwilligersfestival in Lelystad, zijn we vertegenwoordigd tijdens het Roodharigen festival met de nadruk op ‘de red hair day’ en komen er nog meer veelbelovende activiteiten aan. 

Zo heeft een groep studenten van de Hogeschool Rotterdam een tweede project opgeleverd op het gebied van Artificial Intelligence (AI), want ook HUKAs gaat stap voor stap voor de toekomst en volgt deze ontwikkelingen in de medische wereld op de voet. 

Deze voorzitter is helaas weer een echte patiënt geworden en ondergaat medische behandelingen waardoor het wenselijk is het voorzittersstokje over te dragen. We doen graag nog eens een beroep op een huidkankerpatiënt, iemand uit diens omgeving of iemand anders met (bestuurlijke) ervaring of andere talenten die deze functie (voor een termijn) wil vervullen. De nieuwe voorzitter zal leiding geven aan de ingezette professionaliseringsslag die we nu maken samen met ons backoffice.  Geïnteresseerden, of zij die meer informatie willen hebben, nodigen wij graag uit zich daarvoor per e-mail op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

En tot slot: Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten. 

Met zonnige groet, 
Jaap Touw 
Voorzitter HUKAs 

De lente is begonnen en met de warme dagen die we mochten beleven in Nederland hoop ik dat maar weinigen hun witte winter lichaamsdelen zonder zonnebrandcrème hebben aangeboden aan de zon. En anders kwam je er zelf achter dat de UV straling al behoorlijk intensief was tijdens het buitensporten, buitenwerken of gewoon lekker luieren.
HUKAs komt zeker dit jaar met een aantal ‘kind reminders’ dat goed insmeren van evident belang is ter voorkoming van huidkanker.

Deze voorzitter is erg verheugd dat HUKAs dit kwartaal al weer drie nieuwe vrijwilligers mocht verwelkomen die allen gemotiveerd en direct zijn gaan meewerken aan projecten die op stapel staan. Het eerste webinar op 24 mei vanuit een studio in Rotterdam, de patiëntendag die mogelijk in september plaatsvindt en de eerste lotgenotencontactdagen komen er aan.

Ja, we hebben een ambitieuze agenda maar we boeken vooruitgang en succes.
Zo is een formele samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) tot stand gekomen en sparren we regelmatig met studenten huidtherapie van de Hogeschool Utrecht en de Haagse Hogeschool bij de uitvoering van hun opdrachten.
Met de Hogeschool Rotterdam wordt een tweede project opgestart voor iets nieuws op het gebied van Artificial Intelligence (AI). HUKAs gaat voor de toekomst.
Gastcolleges, presentaties als patient expert bij verschillende (internationale) bijeenkomsten en deelname aan overlegorganen worden uitgevoerd om de doelstellingen van HUKAs te realiseren. En deze ‘vitamine PR’ functioneert heel goed want zonder enige bescheidenheid kunnen we zeggen dat HUKAs binnen zo’n korte tijd al prima op de kaart staat.

Toch hebben we ook uitdagingen te gaan.
Zo zijn we actief op zoek naar een huidkankerpatiënt, iemand uit diens omgeving of iemand anders met (bestuurlijke) ervaring of andere talenten die de functie van secretaris, voor een termijn, wil vervullen. De nieuwe secretaris zal actief meewerken aan de professionaliseringslag die we nu maken samen met ons backoffice. Geïnteresseerden, of zij die meer informatie willen hebben, nodig ik graag uit zich daarvoor per e-mail op te geven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

En tot slot: Wees zuinig op je huid, want je kunt de zon niet uitzetten.

Met zonnige groet,
Jaap Touw
Voorzitter HUKAs

In deze blog neem ik jullie mee in mijn ervaring met Efudix crème. Deze crème valt alleen de sneldelende cellen aan, dus alleen de huidkanker of voorstadium van huidkanker.  Deze behandeling wordt steeds vaker ingezet ter behandeling van actinische keratose.

Via HUKAs ben ik in contact gekomen met een ervaringsdeskundige die mij vertelde over zijn arts. Eerder had hij al eens gezegd dat ze in Rotterdam en Maastricht ver zijn met wetenschappelijk onderzoek naar non-melanoom huidkanker. Maar toch ging ik af op het woord van mijn zorgverzekeraar.

Eigenwijs als ik ben, ging ik ervan uit dat de zorgverzekeraar ook goed op de hoogte zou zijn van de specialisaties van alle ziekenhuizen. Achteraf gezien bleek dit dus tegen te vallen, en heb ik voor mijn gevoel nog geen passende arts gevonden voor mijn situatie.

Sinds mijn diagnose Basaalcel Naevus Syndroom (ookwel het Gorlin Syndroom) in 2010 ben ik een frequent flyer bij de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC en mag ik elke drie maanden op ‘date’.

De eerste jaren als patiënt waren erg wennen, zowel voor mij, als mijn gezin en omgeving. Je hebt een labeltje gekregen, wat dan ook weer een plekje mag gaan krijgen. Daarnaast stonden deze jaren vooral in het teken van behandelingen.

De eerste keer dat ik basaalcelcarcinoom in mijn gezicht had, vertelde de dermatoloog dat ik ingepland zou worden voor een excisie (wegsnijden van de huidafwijking). Blij dat het bultje was ontdekt en er actie werd ondernomen. Maar mij werd niet direct verteld dat er ook andere opties waren dan een excisie.

Mijn eerste drie basaalcelcarcinomen leken niet op de foto's die ik online kon vinden. Maar mijn gevoel zei dat er iets niet klopte, omdat ze wel voldeden aan de signalen. Hierdoor was ik er niet gerust op.

Ik ben 34 jaar

Ik heb lang overwogen om een blog te schrijven. Ik deed het voorheen niet omdat ik geen aandacht of medelijden wil. Tevens wil ik er niet aan geloven dat dit nog niet de laatste keer zal zijn dat ik met huidkanker te maken krijg.  Maar ik kom zoveel schrijnende reacties en verhalen tegen, dat ik er echt iets mee wil.